Proef Twente; een kaasje, jammetje of een ijsje. Niet gemaakt in grote fabrieken, maar gewoon dichtbij, op de boerderij. Veel van onze kinderen weten nauwelijks nog waar hun eten vandaan komt, voordat het in de supermarkt komt te liggen. Een bezoekje aan één van deze boerderijen brengt daar zeker verandering in!
Twentse Trots
Tukkers zijn trots op Twente. Dat zie je terug in de kaasmakerij van Marije met de naam Twentse Trots. Op het biologische melkveebedrijf Erve Hengelman, in het mooie buitengebied van De Lutte, vind je de passie voor traditie, vakmanschap en duurzaamheid terug in de heerlijke kazen die hier worden gemaakt.
Bij Twentse Trots worden de kazen op ambachtelijke wijze bereid met melk van eigen koeien. Marije zorgt voor een puur en authentiek product, met respect voor dier en natuur. Tijdens een bezoekje krijg je een uniek kijkje achter de schermen in het proces van kaasmaken, van melk tot het eindproduct. Je kunt niet alleen de kaasmakerij bekijken, maar ook proeven van de kazen die ter plekke worden gemaakt. Dit is een unieke kans om de echte smaak van Twente te ervaren! Het kaaswinkeltje van Marije is open op vrijdag van 14.00-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Kijken bij het melken
Erve Hengelman is niet zomaar een boerderij; het is een plek waar koeien vrij rondlopen en waar de liefde voor het boerenleven voelbaar is. Iedere middag tussen 16.30 en 18.00 uur kun je een kijkje nemen bij het melken van de koeien. De biologische melk gaat ondermeer naar de Raw Milk Company (ook in De Lutte) waar er bijzondere Zuivelproducten zoals ‘Kefir’ van worden gemaakt.
Nog meer kaas
Ook leuk en leerzaam is de belevingsboulevard bij Landgoed Kaamps in Deurningen. Hier wordt het hele proces van gras tot kaas in beeld gebracht. Je neemt een kijkje in de stallen, bij de kaasmakerij en bij de kaasopslag. De toegang is gratis en het is toegankelijk voor iedereen.
Een bijzonder kaasje proeven? Op de buffalofarm Twente in Denekamp worden door boer Alfons 2 keer per dag de buffels gemolken. De italiaanse Gennaro maakt hiervan de heerlijkste buffelmozzarella. En niet alleen mozzarella, maar ook ricotta, buffelbrie en nog veel meer. Rondleidingen en proeverijen zijn te boeken op afspraak.
Fruitboerderij
Heerlijke jammetjes vind je bij fruitboerderij ’t Duvelshöfke bij Oldenzaal. In de zomer mag je er zelf fruit (en bloemen) plukken. Rode, witte of zwarte bessen, aardbeien, frambozen; wat rijp is mag geplukt worden! Heerlijk, zacht fruit, vers van de struik. En wat zo leuk is? Je maakt er tijdens een workshop bij Nathalie direct jam of likeur van.
Ietsje verder rijden, maar zeker ook een aanrader is de Manderveense aardbei. Een lekker bakje koffie drinken in het gezellige koffieschuurtje of onder de kapberg. Natuurlijk met een beschuitje met verse aardbeien. Ook hier mag je het fruit zelf plukken.
Tijd voor een ijsje
Een heerlijk ijsje zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Bij ijsboerderij ’t Loaboerke in De Lutte wordt het ijs gemaakt van dagverse melk, rechtstreeks van de eigen koeien. En dat proef je! Op afspraak kun je zien en horen hoe ambachtelijk ijs gemaakt wordt. En uiteraard mag er dan ook geproefd worden!
Klompenmakerij

(Streek)markten in Twente
In Frankrijk is het al jaren een fenomeen, maar door de populariteit van streekproducten trekt de streekmarkt ook in Twente steeds meer bezoekers. De bekendste streekmarkt in onze omgeving is de Streekmarkt Twente in Delden, elke eerste zaterdag van de maand.
Ook is het altijd leuk om een reguliere te bezoeken:
Oldenzaal - maandagmiddag op de Ganzenmarkt, zaterdag op de Groote Markt;
Denekamp - woensdagmorgen op het Nicolaasplein;
Losser - donderdagmiddag op het Raadhuisplein;
Enschede - dinsdag en zaterdag op het van Heekplein.