Proef Twente; een kaasje, jammetje of een ijsje. Niet gemaakt in grote fabrieken, maar gewoon dichtbij, op de boerderij. Veel van onze kinderen weten nauwelijks nog waar hun eten vandaan komt, voordat het in de supermarkt komt te liggen. Een bezoekje aan één van deze boerderijen brengt daar zeker verandering in!
Kaas is een feestje
Even een kaasje halen is er niet bij op de kruimelboerderij Koelant. Als Paulien begint te vertellen over haar ontmoeting met Bernard en hoe ze is begonnen met kaas maken in de badkamer, vliegt de tijd voorbij. En Petra die over de koeien en kalfjes vertelt alsof het haar kindjes zijn. En ze kan er ook zo mooi over schrijven op haar blog.
Wij halen wekelijks mooie ronde pondskaasjes voor het ontbijt van de gasten. En dat is elke keer weer een feestje. Met een groep(je) kun je een rondleiding en proeverij reserveren, maar je kunt natuurlijk ook gewoon even langsgaan voor een stukje kaas (en een praatje). Je vindt Koelant aan de Beuningerstraat 35 in De Lutte. Het winkeltje is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Ook leuk en leerzaam is de belevingsboulevard bij Landgoed Kaamps in Deurningen. Hier wordt het hele proces van gras tot kaas in beeld gebracht. Je neemt een kijkje in de stallen, bij de kaasmakerij en bij de kaasopslag. De toegang is gratis en het is toegankelijk voor iedereen.
Een bijzonder kaasje proeven? Op de buffalofarm Twente in Denekamp worden door boer Alfons 2 keer per dag de buffels gemolken. De italiaanse Gennaro maakt hiervan de heerlijkste buffelmozzarella. En niet alleen mozzarella, maar ook ricotta, buffelbrie en nog veel meer. Rondleidingen en proeverijen zijn te boeken op afspraak.
Fruitboerderij
De heerlijke jammetjes bij het ontbijt op ’t Keampke komen van fruitboerderij ’t Duvelshöfke bij Oldenzaal. In de zomer mag je er zelf fruit (en bloemen) plukken. Rode, witte of zwarte bessen, aardbeien, frambozen; wat rijp is mag geplukt worden! Heerlijk, zacht fruit, vers van de struik. En wat zo leuk is? Je maakt er tijdens een workshop bij Nathalie direct jam of likeur van.
Ietsje verder rijden, maar zeker ook een aanrader is de Manderveense aardbei. Een lekker bakje koffie drinken in het gezellige koffieschuurtje of onder de kapberg. Natuurlijk met een beschuitje met verse aardbeien. Ook hier mag je het fruit zelf plukken.
Kijken bij het melken
Vanuit een skybox zien hoe de koeien worden gemolken? Op Erve het Hengelman in de Lutte ben je dagelijks welkom tussen 16.30 en 18.00 uur. Jos en Dorthy vertellen over hun biologische melkveehouderij terwijl de koeien hun plekje innemen in de melkcaroussel. De biologische melk gaat ondermeer naar de Raw Milk Company (ook in De Lutte) waar er bijzondere Zuivelproducten zoals ‘Kefir’ van worden gemaakt. Naast de zuivelfabriek is er een boerderijwinkel waar ook andere biologische producten worden verkocht.
Tijd voor een ijsje
Een heerlijk ijsje zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Bij ijsboerderij ’t Loaboerke in De Lutte wordt het ijs gemaakt van dagverse melk, rechtstreeks van de eigen koeien. En dat proef je! Op afspraak kun je zien en horen hoe ambachtelijk ijs gemaakt wordt. En uiteraard mag er dan ook geproefd worden!
Klompenmakerij
(Streek)markten in Twente
In Frankrijk is het al jaren een fenomeen, maar door de populariteit van streekproducten trekt de streekmarkt ook in Twente steeds meer bezoekers. De bekendste streekmarkt in onze omgeving is de Streekmarkt Twente in Delden, elke eerste zaterdag van de maand.
Ook is het altijd leuk om een reguliere te bezoeken:
Oldenzaal - maandagmiddag op de Ganzenmarkt, zaterdag op de Groote Markt;
Denekamp - woensdagmorgen op het Nicolaasplein;
Losser - donderdagmiddag op het Raadhuisplein;
Enschede - dinsdag en zaterdag op het van Heekplein.